Zoutmeren

Natuurpark en zoutmeren van La Mata & Torreveija

De beide grote zoutmeren bij La Mata en Torreveija worden in de volksmond zowel de Salinas alsook de Lagunas van La Mata en Torreveija genaamd. Het zoutmeer van La Mata en bijhorend natuurpark bevinden zich op wandelafstand van het appartement. Baden in de meren is niet enkel toegestaan, maar ook aan te bevelen. Naast het effect van gewichtloosheid, is de geneeskrachtige werking bij hartpatiënten, reuma, huidziekten en bij astma zeker niet te onderschatten!

Zoutproductie en visserij zijn al eeuwenlang een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van Torrevieja, naast het toerisme, dat eind vorige eeuw sterk toenam. Tot halverwege de 20e eeuw was zoutwinning de belangrijkste inkomensbron van de stad Torrevieja. Door een grote technische reorganisatie zijn er nu nog zo´n 160 werknemers in vaste dienst betrokken bij de zoutwinning. De zoutproductie vindt tegenwoordig alleen nog plaats vanuit het zoutmeer bij Torrevieja. Uit het zoutmeer bij La Mata wordt geen zout meer gewonnen en dit zoutmeer dient hoofdzakelijk als verwarmingstank voor het andere zoutmeer bij Torrevieja. Het zoutmeer bij Torrevieja is één van de grootste zoutexploitaties van Spanje en produceert gemiddeld 600.000 ton zout per jaar. In tegenstelling tot andere zoutexploitaties in Spanje, gaat hier de zoutwinning bijna het gehele jaar door. De zoutmijnen van de salina bij Torrevieja bevinden zich in in het uiterste zuiden van de lagune en ten noorden van de industrieterreinen in het noordwesten van de stad.

De Salinas van Torrevieja en La Mata met een totale oppervlakte van 3.743 hectare werden op 27 januari 1989 tot Natuurpark verklaard door de regering van de autonome regio Valencia. In 2009 had het park 74.000 bezoekers.
Er zijn tevens uitgebreide voorzieningen aanwezig in het Natuurpark, waaronder fietspaden, parkeerplaatsen, picknickplaatsen, bewegwijzerde wandelroutes, verklarende informatieborden, toegankelijkheid voor mindervaliden (beperkte aangepaste routes), openbare toiletten en vogelobservatieposten.

Beoordelingen van bezoekers:
“Gewoon uniek met vele flamingo’s en de meren die veranderen van kleur bij valavond… Gewoon fantastisch! Men kan er mooie foto’s maken. Zeker de moeite waard.”

“Het is overal zeer ondiep (+/- 60 cm) en het is zeer leuk dat je vanzelf blijft drijven (floaten). De locals weten plekjes zijn waar je ook zoet water kan vinden, om je nadien mee af te spoelen. In het begin zijn er stenen, maar eens je in het meer zelf bent, is de bodem van zout, dus niet pijnlijk aan de voeten.”